donderdag 8 januari 2009

Boeken, de favorieten van 2008

Op de valreep in 2009 nog gelezen:

Yiyun Li - A thousand years of good prayers.
Een prachtig boek, ingehouden van stijl. Korte verhalen over het leven in China, over familierelaties en de modernisering van China. Zie de NRC. Zeer de moeite waard.
Andrea Levy - Klein eiland
Boeiende roman over Jamaicaanse immigranten in Engeland rond 1948. Hoewel de Jamaicanen in de 2e wereldoorlog hadden meegevochten aan de zijde van de Britten, bleek hun aanwezigheid in Engeland na de oorlog toch minder vanzelfsprekend. Zeer onderhoudend geschreven. Haalt zeker het niveau van De vliegeraar van Khaled Hosseini. Misschien vind ik het zelfs nog wel beter.
En al eerder uitgelezen, maar nog niet over geblogd:
Charles Lewinsky - Het lot van de familie Meijer.
Deze week in onze leesclub besproken, vandaar nu pas een blog hierover. Ook een prachtig geschreven boek, prettige stijl, mooie vergelijkingen en buitengewoon beeldend. Gaat over de geschiedenis van de familie Meijer in Zwitserland vanaf 1871 tot aan de 2e wereldoorlog. Zie nog de scènes zich afspelen. En mooie zinnen zoals: "Hoe zekerder iemand van zijn overtuiging is, hoe minder hij de behoefte heeft die anderen op te dringen."
Hoewel het een dik boek is, bleef het boeiend. Alleen niet makkelijk om in bed te lezen, gezien de omvang. Het laatste deel werd, door toevoeging van nieuwe personages, eigenlijk steeds spannender.
Dit zijn dus ook mijn favorieten van 2008. Daarnaast nog 2 andere favorieten, waarover al eerder geblogd was:
Nathan Englander - Het ministerie van buitenlandse zaken (ook niet aan te raden om in bed te lezen, maar dan vanwege de inhoud)
Brian Moore - De vrouw van de magiër
Daarnaast veel onderhoudende lectuur gelezen. Maar de stijl was niet altijd even geweldig, of de verhalen net niet zo boeiend dat ze in bovenstaande lijst zouden kunnen voorkomen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Nathan Englander is inderdaad een fascinerend boek, en het enige dat ik van jouw favorieten van 2008 heb gelezen. Ik ga nog even door met de boeken van Philippe Claudel (nu Grijze Zielen aan het lezen) en daarna ga ik eens één van jouw andere favorieten proberen.
Groeten van Millicent!

Bobby de Vos zei

Het wordt voor mij ook tijd om eens iets van Philippe Claudel te lezen, heb nog nooit iets van deze auteur gelezen. Dan kan ik er vervolgens over bloggen.